L’època de Nogué: artistes colomins 1880-1965 [exposició pictòrica]

Consulta l’EXPOSICIÓ VIRTUAL: Elaborat per R. Orga per l’ACBS.

Exposició de quadres de pintors colomins coetanis de Nogué

18 de maig-02 de juny de 2013

Sala Gran del Castell

Exposició d’obres d’artistes vinculats amb Santa Coloma de Queralt que van pintar durant la vida de Nogué i que, en algun moment, van viure de la seva obra. Alguna d’aquests pintors van exposar junt amb Nogué a Santa Coloma al 1963.

Pintors:

Antoni Batlle Esteve
Magí Batlle Esteve
Magí Bonet Padro
Marcel·lí Bosch Prat
Josep Camins Freixes
Joan Castells Martí
Joan Ferrer Vallbona
Joaquim Martí Pontnou
Josep Moix Marimon “Sastre Martinet”
Jaume Morera i Galícia
Josep Nogué Rovira
Feliu de Pomés
Mossèn Esteve Puig
Marcel Riera Pàmies

Sala Petita del Castell

Reproduccions de quadres de Nogué pels artistes de l’Associació de Jubilats de Santa Coloma de Queralt.

Notícia redactada per a La Segarra per al número de juny 2013:

L’època de Nogué Massó: artistes colomins 1880-1965

 

La Comissió Any Nogué, vinculada a l’Associació Cultural Baixa Segarra, va inaugurar el dissabte 18 de maig, la segona exposició en homenatge al pintor colomí Nogué Massó, seguint l’agenda d’actes prevista per celebrar l’Any Nogué. Aquesta exposició ocupa dues sales del Castell, en una hi trobareu obres d’artistes colomins coetanis de Nogué Massó i en la segona recreacions de l’obra del pintor homenatjat realitzada per pintors jubilats de Santa Coloma de Queralt.

L’acte d’inauguració va comptar amb un gran coneixedor del món artístic i un dels primers impulsors de l’Any Nogué, Josep Maria Roca Tarragó, arquitecte i fill de Santa Coloma de Queralt. Roca Tarragó va destacar els trets principals de cada artista exposat. El comissari de l’exposició “L’època de Nogué Massó: artistes colomins 1880-1965”, Damià Amorós Albareda, estudiant d’Història de l’Art i membre de la Comissió Any Nogué, va valorar molt positivament aquesta exposició ja que l’aparició d’una figura artística tan important com Josep Nogué Massó a Santa Coloma de Queralt no va ser pas un fet fortuït. Durant l’últim quart del segle XIX i la primera meitat del segle XX, la capital de la Baixa Segarra va gaudir d’un grup d’artistes locals ben remarcable. La majoria d’ells, d’origen colomí o vinculats estretament a la vila, es dedicaren al món de les Belles Arts com a aficionats, amb excepcions destacables com Jaume Morera Galícia, Marcel Riera Pàmies, Joan Castells Martí o Josep Nogué Rovira.

Alguns dels artistes aficionats eren pintors decoratius i durant el seu temps d’oci es van dedicar a la pintura artística. Va ser el cas dels germans Antoni i Magí Batlle Esteve, de Josep Camins Freixas i de Marcel·lí Bosch Prat. Altres artistes, sense estar lligats professionalment a la pintura, es dedicaven com a activitat de lleure a la creació artística: Joan Ferrer Vallbona, Josep Moix Marimon, Josep Maria Balcells Prats, Magí Bonet Padró, Joaquim Martí Pontnou, Ferran Companys Canals i Fèlix de Pomés Soler.

La majoria conrearen la pintura i el dibuix però també hi havia excel·lents talladors de fusta amb una producció força important com Jaume Segura Solà i Pere Claver Sebastià Gual. Tots dos eren fills de carreters, motiu pel qual tenien una gran facilitat per al treball de la fusta.

Els quadres de Nogué Massó no seran doncs, en aquesta exposició. Per conèixer a fons l’obra de Nogué Massó caldrà esperar a la darrera exposició del cicle d’activitats que s’iniciarà per la Festa Major (agost 2013).

Aquesta exposició compta amb un catàleg imprès que pot adquirir-se a l’entrada de l’exposició així com a través de l’Associació Cultural Baixa Segarra. El catàleg és molt interessant ja que, com l’exposició, mostra l’activitat artística de disset artistes colomins, amb una petita biografia de cada pintor i descripció de l’estil pictòric o escultòric de l’artista. Aquesta presentació s’acompanya de fotografies de l’obra més representativa de l’artista.

Recreacions de quadres de Nogué Massó per pintors colomins

Alguns jubilats, aficionats a la pintura, de Santa Coloma motivats per les activitats de l’Any Nogué, han interpretat diferents obres de Nogué Massó. Entre aquests pintors s’hi compten: Josefina Armejach Bonell, Montserrat Cases Sendra, Rosa Cases Sendra, Marcela Marsal Cuadras, Ramona Moragues Gambús, Maria Ramon Sendra, Maria Soler Doménech i Pilar Trabalon Sureda. Entre aquests s’hi compta Joan Ferran, pintor jubilat i membre de la Comissió Any Nogué que ha interpretat la “Muchacha con Farol”, una obra emblemàtica de Nogué Massó.

Les dues exposicions podran veure’s fins el 2 de juny:

–  L’època de Nogué Massó: artistes colomins (1880-1965), Sala Gran del Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt

– Els jubilats pinten Nogué Massó, Sala Gòtica del Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt

Obert els caps de setmana i festius de 12 a 14h i de 18 a 20h.

 

Deixa un comentari