Premsa

[vídeo] Exposició al Tinglado, Port de Tarragona, desembre 2013: Vídeo de l’exposició

——

[vídeo] Telenotícies Comarques de TV3 i 3/24 (23/08/2013): Notícia sobre l’exposició antològica Nogué Massó, una trajectòria vital. [Minut 13:54]

——-

Blog menjadàtils (agost 2013): Crítica de l’exposició Nogué Massó, una trajectòria vital

Blog Bonart (agost 2013): Notícia sobre l’exposició Nogué Massó, una trajectòria vital

—–

Any Nogué Massó a TV3 (a partir del min. 7)

——

Inauguració “L’època de Nogué Massó 1880-1965”:
Fotografies per Frederic Vallbona
Dossier de Premsa

—————————————————

Notícies publicades arran de la inauguració de l’Any Nogué al Museu d’Art Modern de Tarragona (20/03/2013).

Notícia Bonart

Notícia Diputació

Notícia NoticiesTGN

Diari de Tarragona

Notícies publicades després de la inauguració de la primera exposició de l’Any Nogué a Santa Coloma de Queralt

Nació Digital

Alcaldes.eu

Diari de Tarragona

Diputació de Tarragona

El Punt Avui

——————————————————————————-

Entrevista a l’Espluga FM Ràdio (26/05/2013). A partir del minut 57:30

Entrevista amb Damià Amorós en motiu de la commemoració de l’Any Nogué durant el 2013 a Santa Coloma de Queralt.

——————————————————————————–

Dossier de premsa de la presentació de l’Any Nogué al Museu d’Art Modern de Tarragona (20/03/2013).

—————————————————–

Notícies publicades en blogs:

Menjadàtils (07/02/2013)

ACBS (12/03/2013)

—————————————————–

Notícies publicades a la revista La Segarra per la Comissió Any Nogué al llarg del 2012:

Les notícies de l’Any Nogué

La celebració de l’Any Nogué a Santa Coloma de Queralt durant l’any 2013 ja és una mica més a tocar. Per diverses raons, la primera és que ja s’acaba el 2012. Però n’hi ha de més importants: L’ajuntament de Santa Coloma, en el plenari celebrat l’11 d’octubre passat, va acordar per unanimitat “Declarar l’any 2013 com a Any Nogué, i donar suport a les iniciatives de la comissió i assumir-les com a pròpies” per tal que les activitats que s’organitzin serveixin per recordar, conservar i donar la rellevància merescuda a la figura i l’obra de Josep Nogué Massó. Com a conseqüència d’això, el 27 de novembre, l’ajuntament i la comissió vam presentar el projecte de l’Any Nogué al president de la Diputació de Tarragona, institució que, previsiblement, hi donarà un suport important.

Per una altra banda, la comissió ha anat fent gestions diverses per tal d’anar donant cos al projecte: durant el darrer any un membre de la comissió ha estat treballant en els arxius documentals de Josep Nogué dipositats al Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT), i s’han celebrat diverses reunions entre la comissió Any Nogué i la direcció del MAMT. També hi ha hagut un primer contacte amb les autoritats municipals i amb els responsables de les escoles, per part de l’equip del MAMT, que va visitar Santa Coloma. En totes aquestes reunions s’ha posat de manifest la bona disposició de col·laboració per totes les parts.

Cal remarcar, també, que ja fa uns quants mesos vam poder establir contacte amb José M. Luzón Nogué, delegat del museu de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, que va rebre la nostra proposta amb entusiasme i que ens va obrir les portes de la família Luzón Nogué. Són els fills de Virginia Nogué Vallejo –l’altra filla de l’artista–, que disposen d’un important fons d’obres del seu avi i que estan disposats a cedir-ne una part important per a l’exposició. Per tal de tractar-ho d’una manera més àmplia, la comissió va visitar José M. Luzón Nogué a Madrid, el 3 d’agost, i Virginia Luzón Nogué a Bilbao, el 13 de setembre.

Pel que fa a les activitats que es desenvoluparan durant l’Any Nogué, el programa provisional contempla la realització d’una exposició de fotos de Nogué, que es farà durant la Setmana Santa, una altra exposició sobre els pintors colomins contemporanis de Nogué, que tindrà lloc durant la segona quinzena de maig, i, finalment, l’exposició sobre l’obra pictòrica de Nogué Massó, que s’inaugurarà a mitjan agost.

I tornant al llibre de memòries del pintor que ens ha servit de fil argumental per presentar-vos la seva figura, ara que amb les festes de Nadal entrem a l’hivern, us en facilitem un altre fragment:

Apenas cumplidos los tres años iba yo a casa de una señora que reunía a unos cuantos niños, entreteniéndoles de distintas formas, de manera que sus madres pudieran quedar más libres para atender a sus labores domésticas. Vivíamos entonces en una casa de la calle Mayor llamada “vermella”, que estaba debajo de unos soportales, actualmente desaparecidos. Uno de los días, al salir de casa para ir a la de nuestra vecina, que estaba en la esquina frente a la Iglesia, vi muy blanco el suelo. No sabía lo que era. Me pareció como si fuera azúcar. Luego, al pisarla, vi que se hundía, pero al llegar a la plaza de la Iglesia y verla tan blanca me causó tal impresión que me quedé contemplándola con la misma emoción que muchos años más tarde tuve al pintar el Parque de Milán nevado, el bosque de la Virgen de Núria o la Tossa d’Alp, cerca de Puigcerdà. Aquella fue mi primera impresión de una visión artística que, muchos años mas tarde, reflejé en un cuadro en la misma Santa Coloma.

No ens podíem estar d’ensenyar-vos aquest quadre del nostre poble… Però, si això no és Santa Coloma! Què ha passat? Efectivament cap colomí no es podria confondre. Quan em vaig trobar amb aquesta sorpresa per primera vegada, a la pàgina 154 del llibre José Nogué Massó (obra de Jordi González Llácer, editat per Edicions Catalanes S. A. l’any 1990), vaig exclamar: quina badada! Després de veure que aquesta errada s’anava arrossegant per diferents publicacions, vam adonar-nos que a la diapositiva d’aquest quadre que es va fer servir per a l’elaboració del llibre esmentat hi deia “Santa Coloma de Queralt”, quan en realitat es tractava d’una vista de Moià, poble on Nogué va estar treballant durant l’estiu del 1947 per a la realització del mural del presbiteri de l’església parroquial. De manera que encara no sabem si realment als anys quaranta el pintor Nogué va arribar a pintar cap quadre del nostre poble nevat. Si més no, de moment, no l’hem trobat.

Joan Sendra – Comissió Any Nogué

Josep Nogué Massó, un colomí ben singular

Els lectors habituals de la revista ja deveu saber que durant l’any 2013 es volen dur a terme una sèrie d’actes per celebrar l’Any Nogué. Al llarg de la vida molt intensa de Josep Nogué Massó (va néixer el 1880 al nostre poble i va morir el 1973 a Huelva), Santa Coloma de Queralt va ser sempre un referent important, fins al punt que sembla que va ser aquí on l’any 1960 va començar a dictar les seves memòries al seu cosí Ignasi Massó… quartilles i més quartilles escrites a raig, explicant la seva vida, però reflectint també tot l’entorn social i artístic d’una època.

Aquest material, convenientment endreçat pel seu fill José Nogué Vallejo, es va convertir en el llibre Memorias de un pintor, que va editar la Diputació de Tarragona l’any 1993. Ha estat a través d’aquest llibre que alguns de nosaltres hem descobert l’extraordinària biografia d’aquest colomí singular.

En pròxims números de La Segarra en continuarem parlant, però, ara que s’acosta la Festa Major, en transcrivim un petit fragment (pàg. 41) en què ens parla d’un episodi de la seva infantesa:

En aquel entonces se encontraba en Santa Coloma de Queralt un contratista de obras apellidado Gomis, que estaba construyendo una carretera. Era una persona jovial y emprendedora y se le ocurrió decir a mi padre que hiciera una gran cometa de unos tres metros de altura en la que pintaría la cabeza de un payaso riendo. Así en el mes de agosto, coincidiendo con las fiestas, se elevaría la cometa para que se viese desde la Plaza Mayor… Y llegó el día de la Fiesta Mayor, con todo el vecindario en las calles, la curiosidad por los preparativos en los aledaños de la plaza y algo con lo que no había contado nadie: el viento era muy escaso. Apenas una ligera brisa. Así que los intentos de elevar la cometa fallaban una y otra vez. No se lograba que alcanzara la altura suficiente para que se sostuviera con el aire que hacía. La fiesta era para los regocijados espectadores de los fracasos, pero no para los que intentaban hacerla volar, ni para el Sr. Gomis, evidentemente de muy mal humor, que ya estaba dispuesto a abandonar el experimento. Fue entonces cuando mi padre tuvo una idea: fue corriendo a su casa para coger la cometa de la sota de espadas pequeña con la que me divertía a mi. La lanzó al aire con toda la cuerda disponible y, cuando advirtió que la tirantez era suficiente, ató la cuerda a la cometa mayor, que se elevó rápidamente, sin cabecear, alcanzando pronto gran altura… El éxito fue fantástico. Aquello era algo nunca visto en Santa Coloma de Queralt y que no hemos olvidado los que lo presenciamos.

Si algú està interessat a fullejar el llibre, es pot trobar a la biblioteca municipal o es pot comprar a la llibreria del Museu d’Art Modern de Tarragona (MAMT).

I, tornant al projecte de celebració, tot i que no està completament decidit el programa de les activitats que es volen dur a terme: visites orgnitzades i guiades al MAMT, que té un notable fons d’aquest pintor, treballs pedagògics per als escolars per tal de desvetllar-los l’interès pel personatge, exposició a Santa Coloma d’obres seves i materials diversos… volem oferir a aquelles persones que hi vulguin col·laborar la possibilitat de formar part del projecte, així com també agrairem totes les informacions o testimonis que ens puguin aportar les persones que haguessin tingut relació directa o contacte personal amb el pintor Nogué, que durant els darrers anys de la seva vida va sovintejar les estades a la nostra vila.

Joan Sendra – Comissió Any Nogué

Anuncis

2 thoughts on “Premsa

  1. Soy estudioso de la obra de José Nogué. Vivo en Jaén ciudad donde trabajo como docente y pintor durante diez años ,y donde por expreso deseo, está enterrado..Estoy muy interesado por su biografía.¿Dónde puedo encontrar memorias de un pintor”?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s