Nogué i SCQ

Alguns exemples, anècdotes o històries de vida de la relació del pintor Nogué amb Santa Coloma de Queralt, el seu poble natal.

Nogué era de cal Vermella de Santa Coloma, aquesta casa és al Carrer Major número 14. Era fill del sabater del poble. Son pare era client habitual de l’Estrella on acostumava a fer tertúlia. En aquest entorn van animar-se uns quants a formar un grup de teatre d’aficionats que cada 15 dies estrenava una comèdia al mateix teatre de l’Estrella. Habitualment aquestes obres les escribien autors locals.

Nogué explica en les seves memòries que el seu primer record vital va ser durant la representació d’una obra de teatre a l’Estrella en què el seu pare era “atacat per un ós”, un home disfressat d’ós. Nogué va quedar tant esglaiat que es va posar a cridar per “salvar” el seu pare i aquest fet va fer que se suspengués l’obra de teatre.

També al mateix teatre, el pare de Nogué va ensenyar al fill d’una víduaveïna a netejar sabates i el va posar amb un tamboret davant l’Estrella per enllustrar. Així va ser com Santa Coloma va tenir el primer enllustrador.

Un altre record molt viu en la memòria del pintor a Santa Coloma va ser l’estel que li va fer el seu pare amb l’estampat d’una sota d’espases. Per la Festa Major, un contratista d’obres que feia una carretera a Santa Coloma, un tal Gomis, li va fer l’encàrrec de fer un estel igual però molt més gran i amb cara de pallasso. El van fer, però en ser tant gran i, amb el poc vent que feina, no volava el dia de la Festa Major. Llavors van fer servir l’estel més petit del pintor per estirar de l’altre estel. L’esdeveniment va ser tot un èxit i, conta en Nogué a les seves memòries, que va ser una cosa mai vista al poble.

Nogué recorda també que la primera vegada que va veure neu va ser la seva primera impressió artística. Va ser prop de l’església de Santa Coloma. Li va semblar primer que era sucre, però en xafar-la va eure que s’enfonsava i s’emocionava mirant-la. Aquesta emoció la va sentir de nou pintant el parc de Milà nevat, el bosc de la verge de Núria i la Tossa d’Alp prop de Puigcerdà.

La marxa de Santa Coloma de Queralt

La Festa Major ha atret sempre a molts forasters al poble. Va ser en aquests dies que una família de Barcelona va conèixer el seu pare, la tenda, els seus treballs i les seves pintures. Van sentir tots els elogis de la gent del poble que parlaven del sorprenent que era i ells es van sorprendre que algú amb aquestes habilitats visqués en un poble tant petit i amb poques possibilitats pels seus fills. El seu pare es veu que va reflexionar sobre l’observació que li van fer aquesta gent i el futur del seus fills va ser el que el va moure a organitzar-se per traslladar la seva afamília de cinc, més l’aprenent Pep Badia, cap a Barcelona.

La marxa de Santa Coloma va produir la primera impressió artístico-musical al pintor. Llavors només tenia 5 anys, però relata en les seves memòries que recorda perfectament i grabat profundament en la memòria el recorregut del poble a Igualada. El va fer de nit per evitar la calor dels dies d’estiu, en diligència. Recordava que la despedida va ser molt emotiva dels veïns i dels amics. A ell el van posar a la vaca de la diligència i s’adormí de seguida. Quan es va despertar va veure el cel ple d’estrelles, que mai havia vist o no s’hi havia fixat. Va sentir perfectamnet el ritme acompassat del trot de les mules, de tant en tant el fuet que queia al llom de les mules, de fonts el sonar dels picarols. El viatge es va convertir en una melodia, en una experiència musical.

El retorn a Santa Coloma de Queralt

En un gran nombre d’exposicions, entre les seves obres apareixen alguns indrets de Santa Coloma de Queralt: vistes del poble, de la plaça, d’algun carrer, de l’església i, fins i tot, alguna pagesa colomina. També hi trobem Cambrils i Calafell, a través d’àmplies col·leccions de marines, i d’altres indrets com Falset o Valls. I, finalment, la presència de la ciutat de Tarragona, amb les seves platges i el port, places i racons, el Francolí, la muralla, etc.
L’any 1947 va pintar els frescos de l’altar major de l’església de Moià, poble amb el qual estava relacionat per la seva amistat amb el tenor Francesc Viñas. Va tornar sovint a Santa Coloma de Queralt per pintar i exposar-hi -va participar en exposicions col·lectives el 1941, 1961 i el 1965-, i per fer-hi també llargues estades. Tenim constància de la seva estada a la residència de la Mare de Déu del Carme l’any 1970, quan tenia 90 anys.

La relació d’en Josep Mª Roca Tarragó, “Marcelino” i Nogué a Santa Coloma.
De: “ROCATARRAGO”
Data: 25 de gener de 2013 18:13:14 GMT+01:00
Per a: <info@anynogue.cat>
Tema: any Nogue

Per part del vostre company Joan Ferran, he anat coneixent el desenvolupament de la vostra activitat, vers la persona i l’obra del colomí Josep Nogué. El que, en principi, semblava la possibilitat d’una modesta però interessant exposició, s’esdevé un molt important seguit d’actes culturals de primer nivell. L’enhorabona per la vostra dedicació desinteressada i la gestió. Són actes culturals que “fan poble”.

Personalment el vaig conneixer, junt amb la Montse, la meva dona, quan era bibliotecaria de la Caixa, al c/Francesc Moragas on ara hi ha correus. Venien algun dia amb el Marcel·lí Bosc “Marcelino” que l’acompanyava, doncs ja era cec. Crec que era cap els anys 1965, 66 o 67.

Crec que s’hauria de fer esment , la relació amb el “Marcelino”, que te la cosideració de deixeble seu. La seva obra te una gran influència del Nogué i crec que té obra molt digna i de mèrit, dins la seva gran producció i algun dia podria exposar-se. A Santa Coloma n’hi ha molta. Era el seu contacte, potser únic, a Santa Coloma. Té el seu mèrit en aquells temps.

Tinc molt apreci a l’obra del Nogué, i la sort de tenir 3 obres modestes, que, si voleu, podria cedir per l’exposicio de la sala petita .

Salutacions cordials

Josep Mª Roca Tarragó

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s